Safe-ID voor een veilig(er) gevoel

Safe-ID voor een veilig(er) gevoel

Naar aanleiding van diverse berichten de laatste tijd van onwel geworden hardlopers/joggers die zonder legitimatie liepen en waarvan men dus niet wist wie de onwel geworden persoon was ben ik mij ook maar eens gaan oriënteren op iets waarbij men, in geval ik onwel word, mij gelijk kan identificeren.
Nou kan ik natuurlijk een rijbewijs meenemen, maar dat is niet altijd even praktisch. Alleen bij lange(re) duurlopen wil ik nog wel iets bij me hebben, maar bij mijn korte(re) rondjes in de buurt ga ik op pad zonder ballast.

Nou zijn er diverse manieren voor alternatieve identificatie voor hardlopers. Je kan een Road-ID aanschaffen via een Amerikaanse site, waarbij je vooraf de gegevens invult en je een plaatje en polsband krijgt met deze gegevens. Voordeel hiervan is dat het direct afleesbaar is. Nadeel is dat bij eventuele wijzigingen je een nieuw plaatje nodig hebt.
Toen stuitte ik op Safe-ID, een Nederlands product met oa een polsbandje met plaatje waarop een QR-code staat. Nadeel is dan dus dat je extra hulpmiddelen nodig hebt om de onwel geworden persoon te identificeren, zoals een QR-code-scanner. Nou hebben de meeste smartphones een QR-scan-app, en ben je dus afhankelijk van of er net iemand in de buurt is met zo’n smartphone en app. Voordeel is dat je de gegevens naar believen kan updaten op een site, zoals de ICE (in case of emergency) contact(en), huisartsgegevens en andere medische gegevens, alsmede je woonadres. In plaats van een polsbandje kan je ook kiezen voor een tag die je aan je schoen bevestigt of op je racefiets. In mijn geval vind ik het polsbandje het meest praktische.
Je bestelt de spullen op http://www.safe-id.nl en je kiest voor een bepaalde activatieperiode. Het polsbandje kost € 7,95 en je kan kiezen voor een activatieperiode van 2 jaar (à 7,50), 5 jaar (voor 12,50) of 10 jaar (voor 20 euro).
Nadeel van remote bestellen is dat je je polsmaat moet weten. Opgemeten en ik kwam op een medium uit. Echter toen de bestelling een dag later binnen was, bleek deze toch te strak te zitten. Het siliconenbandje wil wel wat uitrekken, maar dat gaat bij mij na verloop van tijd toch knellen. Het bedrijf was erg behulpzaam en stuurde me kostenloos een bandje in de large maat op. Dat noem ik nog eens service.

Safe-ID-pakketje

Safe-ID-pakketje

Safe-ID-bandje met plaatje (met QR-code)

Safe-ID-bandje met plaatje (met QR-code)

Wat betreft de privacy: iedereen kan in principe als ie je QR-code inscant (of je tag-id weet) je gegevens in kunnen zien. Nou vind ik dat zelf niet zo spannend, maar ik kan me voorstellen dat iemand dat liever niet heeft. Ik vind het juist wel handig, want dan is er, in geval van nood, voldoende informatie beschikbaar.

Heb nu een large-bandje en dat zit zeker niet te strak. Zelfs iets los, of ik moet hem wat naar boven over de pols schuiven.

image_pdf