Mijn loopschoenen

Dit keer een blogpostje over mijn loopschoenen door de jaren heen en de ervaringen.

Toen ik eind vorige eeuw een tijd hardliep heb ik natuurlijk een stel hardloopschoenen aangeschaft. Mijn 1e waren Reeboks die er nog steeds zijn:

Een prachtig mooie roze schoen. Tja, was toen de enige die fatsoenlijk liep destijds voor zover ik mij kan herinneren en heb het roze maar voor lief genomen. 😉

Ze liepen fijn. Rond de eeuwwisseling de nodige rondjes gelopen en achteraf gezien op best behoorlijk tempo.
En nog steeds staat mijn officiële 4Mijl-PR dat ik in 2000 op deze schoenen liep: 31’47”.
Na een aantal jaren (ik schat zo rond 2005) werd deze wat minder en kwam er de 1e Asics:

De dag dat ik hem kocht kan ik me nog heugen want toen ik met deze aanschaf de deur van Runner’s uit liep in de Oosterstraat bleek mijn fiets te zijn gejat (op klaarlichte zaterdagmiddag). Dus dat was minder.

Vele jaren mee gedaan en ook nog een deel in mijn 2e hardloopleven. Zo nu en dan doe ik deze nog wel eens aan. Van beide Asics die ik nu in bezit heb, lopen deze toch het fijnst (ondanks de ouderdom).

Vorig jaar vóór de 4Mijl op zoek naar nieuwe schoenen, want demping was ook niet meer je van het. Bij Run2Day goed geholpen. Mocht een aantal schoenen even buiten de winkel testen. En kwam deze Asics als fijnste eruit:

Asics Gel Fortitude 5. Na een paar maanden lopen kwam de Lidl met een aanbieding: voor 2 tientjes een paar hardloopschoenen. Dat kan nooit veel soeps zijn, maar wilde de gok eens wagen. En dan waren ze meer bedoeld voor het evt. offroad rennen. Dan vind ik het niet zo erg als schoenen van 2 tientjes vies worden ipv de ‘dure’ Asics.

Wie schetst mijn verbazing als deze schoenen zo lekker lopen, dat het mijn standaardloopschoen wordt. Dit jaar liep ik alle huidige PRs op deze schoenen. Soms wordt je meewarig aangekeken als je zegt op schoenen van de Lidl te lopen, maar ik kan deze van harte aanbevelen.

Omdat deze schoenen niet het eeuwige leven hebben, wilde ik bij een volgende aanbieding maar weer een stel scoren. Dat gebeurde dan ook:

Na een paar keer lopen op deze kreeg ik last van mijn linkerachillespees. Nieuwigheid? Geen idee. De schoenen gingen aan de kant en ik bleef het 1e Lidl-paar gebruiken. De achillespees bleek na onderzoek bij de sportarts ontstoken te zijn. Beide Lidl-paren eens vergeleken en bij de 2e is het bij de hiel veel stugger. Ik vermoed dat daar (een deel van) de oorzaak ligt. Gisteren (19 dec) ze weer een keer aangedaan en wederom begon ik aan het eind mijn linkerachillespees te voelen. Deze schoenen zal ik dan maar niet (of alleen voor korte stukjes) gaan gebruiken. Helaas zijn de zolen van het 1e Lidl-paar behoorlijk afgesleten (na 500km er op gerend te hebben).

En mij vorig jaar gekochte Asics? Ik vind ze in de praktijk een stuk minder lopen dan aanvankelijk gedacht en gehoopt. Als ik zin heb zal ik de hele oude Reebok eens een keer aan doen. Kijken hoe die nu lopen.

En dus wordt het tijd voor een 6e paar hardloopschoenen. En zo ging ik 21 december naar de Runners World in Groningen. Gewapend met de Lidl-schoenen en de Asics Gel Fortitude 5 om goed beslagen ten ijs te komen.
Prima geholpen door een medewerker en een paar filmpjes gemaakt hoe ik liep. Jammer dat ik de filmpjes niet kon meenemen. Had wel USB-stick bij me, maar ze hadden wel eens last gehad van crashende computer als er een USB-stick werd ingestoken.
Linkervoet staat meer naar binnen, maar bij de rechter was goed te zien dat ik met de daar aangemeten Asics Gel Fortitude 6 mooi recht stond. Wel een knikje bij de enkel. Ook even een filmpje met de Saucony Kinvara 3 en mijn 1e paar Lidl-schoenen. Daar zie je de schoen naar binnen overhellen.
Vond de 6 beter zitten dan de 5, maar dat kan komen doordat ie nog helemaal nieuw is, aldus verkoper. Toch maar besloten dit paar mee te nemen. Op advies van verkoper half maatje groter om net wat meer ruimte bij de tenen te hebben.

En deze gaan we de komende maanden afwisselen met de Fortitude 5 in aanloop naar de marathon. En de marathon lopen op deze nieuwe.

image_pdf