Meten is weten

Op deze 1e kerstdag allereerst de beste wensen.

Zo door de jaren heen op diverse manieren afstanden gemeten die ik liep. Dat ging dus in de tijd dat ik vrij actief hardliep (rond de eeuwwisseling) aan de hand van een vooraf opgemeten afstand. Met de fiets met fietscomputer het parcours afgelegd en de afstand genoteerd. Nadeel hiervan was dat als ik een bepaalde afstand wilde lopen altijd hetzelfde rondje liep.

Toen ik een jaar of 5 geleden het weer een beetje ging oppakken heb ik een Timex GPS-horloge aangeschaf. Daar zat een grote GPS-module bij die je om de arm kon dragen. Hij mat netjes de afstand en was ook redelijk nauwkeurig. Het nadeel echter was wel dat je niet de gelopen routes kon opslaan. Maar ik was in ieder geval wat flexibeler qua routes lopen.

Eind vorig jaar kocht ik een HTC Desire en werden de mogelijkheden uitgebreider. Diverse apps die te gebruiken zijn om afstand (en evt. ook hartslag) te meten. Mooi weergegeven in kaartjes, grafiekjes en dergelijke. Ik begon met Cardiotrainer. Weliswaar gaf deze de hoogtes altijd wel vreemd aan. Zo liep ik op het relatief vlakke stuk buiten Groningen op hoogtes die varieerden van 40 tot 90m boven NAP.
Een aantal maanden later eens runtastic geprobeerd. Beviel me eigenlijk beter, daar deze wat nauwkeuriger leek. De gratis versie had als nadeel dat je geen voice feedback hebt, dus toch maar voor een euro of 4, 5 de betaalde versie gekocht. De voice feedback kwam wel goed uit, omdat soms de telefoon spontaan bootte. Als ik dan een tijd niks had gehoord en de telefoon ging checken bleek deze opnieuw te zijn opgestart. Of dit door runtastic kwam of door wat anders weet ik niet. Het probleem deed zich vorige week ook nog een keer voor. Ondertussen een losse simpele hartslagmeterhorloge gekocht: Sigma PC-15. 1 van de goedkoopste, maar doet het verder prima. Hoefde ook niet een ‘duur alles-in-1-horloge’ want de rest gaat via de app.

Begin oktober kreeg mijn telefoon last van een eigenaardig verschijnsel. Ik had de OHBloop gelopen en was net thuis gekomen en had GPS vergeten uit te zetten. Batterij was leeggelopen. Startte hem op en aan de standaard meegeleverde lader, maar opladen ging er moeizaam. Na een volle accu liep ie weer snel leeg. De telefoon opnieuw ingericht, want ook dat zou een probleem kunnen zijn, maar dat haalde ook niks uit. Andere batterij aangeschaft (ook nog wat zwaarder) maar daarmee loopt ie nog steeds sneller leeg dan met de originele.
Tja, en dan wordt het lastig als je de afstanden wat gaat vergroten. Beginnen met een volle accu en na 1 uur 45 minuten lopen zit ie op 35%. Daar halen we net 2 uur mee. En soms wil ik ook wel eens een heel stuk fietsen. Dat gaat niet lukken dan en om onderweg nou accu’s te gaan wisselen is ook weer zo wat.
Dus toch maar eens op zoek naar een ‘alles-in-1-horloge’ 2e hands. Want nieuw zijn me wat aan de prijs. Een Garmin Forerunner 205 kwam binnen mijn budget en een Garmin Forerunner 305 werd ook nog wel voor een mijns inziens acceptabele prijs aangeboden, tot ik donderdag de hardloopwinkel in liep en daar eens ging neuzen. Toen bleek dat de FR305 recentelijk nieuw verkochten voor 150 euro. Dan is een 2e hands op marktplaats voor 125 euro amper goedkoper. Helaas waren deze nieuw neer meer leverbaar en ook rondbellen naar andere vestigingen leverde niks op. Na het stellen van een vraag in een hardloopforum bood iemand een FR305 aan die nog op de plank lag thuis die ik over kon nemen voor bijna een fractie van de prijs. Vrijdag is deze dan ook op de bus gegaan en gisteren werd ie afgeleverd en gelijk eens aan het stoeien geweest. Gisteren met vrouw en kids naar de bioscoop en hem eens aangezet. Hij lijkt vrij nauwkeurig. Ik wil er zo nog ff op uit om een niet al te groot rondje te gaan lopen. Doen we eens zonder telefoon maar met de Garmin.
Nu dus toch een apparaat die alles aan kan. De Sigma staat overigens te koop.

image_pdf