Marathonkoorts…

Eind jaren 90 had ik een hardlopende collega die, ik meen in 1999, de marathon van Rotterdam ging lopen. En deze ook uitliep in een tijd van pakweg 4 uur. In die tijd zei ik ook: “Ik ga ook ooit die marathon lopen.” Daarna eigenlijk nooit verder gekomen dan 10km en het hele marathon-idee is ver weggezakt.

Toen ik een paar jaar geleden bij de cardioloog was, nav mijn verwijde aorta (zie de blogpost van een paar dagen geleden), zei hij dat ik rustig door kon gaan met sporten, zoals ik toen deed en het niet al te gek moest maken. Ik zei toen nog dat ik niet van plan was een marathon te gaan lopen. Sterker nog: toen liep ik amper meer, en als ik al liep was het 6,5km. Sindsdien ben ik ‘ongemerkt’ meer en meer gaan lopen. Resulterend in een langste afstand van 25km.
Marathonplannen had ik niet. Collega’s zeiden wel na mijn 1e 16km van “straks ga je nog een marathon lopen”. Nou dat leek me toch nog niet wat. Blijft een takke-end en vereist behoorlijk wat training. Halve vond ik wel genoeg. En nog steeds het cardioloogbezoek in het hoofd: is een marathon wel verantwoord? Het begon langzamerhand toch weer te kriebelen en wil het dan ook voorleggen tijdens mijn volgende bezoek op 11 juli a.s.

Vervolgens las ik afgelopen week op het Chatnrun-forum en diverse blogs leuke (en soms ontroerende) verhalen van lopers die de marathon hadden gelopen in Rotterdam (en/of Utrecht een week eerder) en ineens begon het toch weer te borrelen: eigenlijk wil ik daar gewoon ook eens die marathon gaan lopen. Lijkt me een prachtige ervaring zo’n prestatie neer te zetten met zo veel publiek. Na een mailwisseling met een andere (marathon)loper die ook zei dat ik ooit mijn 1e marathon zou gaan lopen (na uitleg van die situatie) wil ik min of meer het woord bij de daad gaan voegen en een idee dat ik bijna 15 jaar geleden had eens tot uitvoer willen brengen. En als de cardioloog geen onoverkomelijke bezwaren ziet, dan wil ik hier ook voor gaan en volgend jaar april de marathon van Rotterdam gaan lopen. Fysiek moet ik een heel eind kunnen komen nu. Uithoudingsvermogen om een halve behoorlijk uit te lopen is er en gezien de huidige vorm en mijn afgenomen gewicht denk ik dat een marathon met wat training haalbaar moet zijn.

Moet ik nu wel uitkijken: want een half jaar geleden zei ik nog dat ik dit jaar mijn 1e halve marathon wilde gaan lopen. 10 weken later liep ik al mijn 1e en inmiddels staat de teller op 3 en heb ik mijn halve-marathon-doel voor 2012 gehaald. Zal het dus niet zo gek gaan doen en al over 3 maanden een marathon gaan lopen. Een optie zou nog kunnen zijn de marathon van Zwolle over 5 maanden, maar past ook niet echt in het wedstrijdschema voor de clubcompetitie. In de zomer zie ik me sowieso niet al te lange duurlopen doen. Ik ben meer een koud-weer-loper en dan is lange duurlooptraining in de winter een ideaal trainingsplan voor mij naar deze marathon toe.
Nu eerst zien van mijn lichte blessure af te komen. Tot mijn bezoek aan de cardioloog lekker doortrainen en hopelijk na de zomer de training echt op kunnen pakken voor die marathon en dan hoop ik op 14 april 2013 door Rotterdam te lopen.

image_pdf