Lokaal weer

YoWindow.com Voorspelling:  yr.no

Volgende run

Marathonkoorts…

Eind jaren 90 had ik een hardlopende collega die, ik meen in 1999, de marathon van Rotterdam ging lopen. En deze ook uitliep in een tijd van pakweg 4 uur. In die tijd zei ik ook: “Ik ga ook ooit die marathon lopen.” Daarna eigenlijk nooit verder gekomen dan 10km en het hele marathon-idee is ver weggezakt.

Toen ik een paar jaar geleden bij de cardioloog was, nav mijn verwijde aorta (zie de blogpost van een paar dagen geleden), zei hij dat ik rustig door kon gaan met sporten, zoals ik toen deed en het niet al te gek moest maken. Ik zei toen nog dat ik niet van plan was een marathon te gaan lopen. Sterker nog: toen liep ik amper meer, en als ik al liep was het 6,5km. Sindsdien ben ik ‘ongemerkt’ meer en meer gaan lopen. Resulterend in een langste afstand van 25km.
Marathonplannen had ik niet. Collega’s zeiden wel na mijn 1e 16km van “straks ga je nog een marathon lopen”. Nou dat leek me toch nog niet wat. Blijft een takke-end en vereist behoorlijk wat training. Halve vond ik wel genoeg. En nog steeds het cardioloogbezoek in het hoofd: is een marathon wel verantwoord? Het begon langzamerhand toch weer te kriebelen en wil het dan ook voorleggen tijdens mijn volgende bezoek op 11 juli a.s.

Vervolgens las ik afgelopen week op het Chatnrun-forum en diverse blogs leuke (en soms ontroerende) verhalen van lopers die de marathon hadden gelopen in Rotterdam (en/of Utrecht een week eerder) en ineens begon het toch weer te borrelen: eigenlijk wil ik daar gewoon ook eens die marathon gaan lopen. Lijkt me een prachtige ervaring zo’n prestatie neer te zetten met zo veel publiek. Na een mailwisseling met een andere (marathon)loper die ook zei dat ik ooit mijn 1e marathon zou gaan lopen (na uitleg van die situatie) wil ik min of meer het woord bij de daad gaan voegen en een idee dat ik bijna 15 jaar geleden had eens tot uitvoer willen brengen. En als de cardioloog geen onoverkomelijke bezwaren ziet, dan wil ik hier ook voor gaan en volgend jaar april de marathon van Rotterdam gaan lopen. Fysiek moet ik een heel eind kunnen komen nu. Uithoudingsvermogen om een halve behoorlijk uit te lopen is er en gezien de huidige vorm en mijn afgenomen gewicht denk ik dat een marathon met wat training haalbaar moet zijn.

Moet ik nu wel uitkijken: want een half jaar geleden zei ik nog dat ik dit jaar mijn 1e halve marathon wilde gaan lopen. 10 weken later liep ik al mijn 1e en inmiddels staat de teller op 3 en heb ik mijn halve-marathon-doel voor 2012 gehaald. Zal het dus niet zo gek gaan doen en al over 3 maanden een marathon gaan lopen. Een optie zou nog kunnen zijn de marathon van Zwolle over 5 maanden, maar past ook niet echt in het wedstrijdschema voor de clubcompetitie. In de zomer zie ik me sowieso niet al te lange duurlopen doen. Ik ben meer een koud-weer-loper en dan is lange duurlooptraining in de winter een ideaal trainingsplan voor mij naar deze marathon toe.
Nu eerst zien van mijn lichte blessure af te komen. Tot mijn bezoek aan de cardioloog lekker doortrainen en hopelijk na de zomer de training echt op kunnen pakken voor die marathon en dan hoop ik op 14 april 2013 door Rotterdam te lopen.

image_pdf

5 reacties aanMarathonkoorts…

 • Jan

  Nou Dick, leuk zo te lezen dat je ook de stap wil gaan maken om je marathon te gaan lopen.
  Nu ik heb vorige week dus ook Rotterdam gelopen, het was mijn 2e na 17 jr geleden mijn 1e te hebben gelopen.
  Nu het was echt weer een ervaring, ik heb net een enquete ingevuld en daarin werd mij gevraagd naar het emotioneelste moment die dag, nu voor mij was het de start, sta je daar met duizenden onbekende hardlopers, hutje mutje te zingen : You never walk alone, ik had tranen in mijn ogen!.
  Nu ik blijf je volgen met je doel, s6 🙂

  • Dick

   Thanx Jan, ik volgde je al op twitter en ‘vond’ recentelijk je site. Lijkt wel een trend: mensen die op latere leeftijd fanatiek gaan hardlopen. Lijkt mij ook een heel mooi moment bij de start. En ik zou me mijn evt. finish ook wel voor kunnen stellen als ik het gehaald heb. Nou ja, in ieder geval nog genoeg tijd om zover te komen. Mijn gewicht is nu sinds jaren op een normaal peil (81kg tegen 93kg 2 jaar geleden). Om nog wat meer snelheid te krijgen zou het toch mooi zijn als er nog iets van af ging (het is toch ballast dat je meedraagt 😉 ).
   In Blijham werd ik overigens gehaasd door 2 Aquilo-leden. Het was eigenlijk toen gekkenwerk om toch nog in 2011 een halve marathon te gaan lopen, maar goed… tot 16km ging het toen goed. Daarna kwam die spreekwoordelijke man met de spreekwoordelijke hamer. 😉

 • Hoi Dick. Zo hoor ik het graag. Doelen stellen en er gewoon voor gaan. Vooral soms ook net doen of je een beetje gek bent. Als ik hoor hoe enthousiast jij bent dan kom je er wel. Toch even goed luisteren naar de arts natuurlijk en wie weet toch maar een keer goeie schoenen kopen. Het trainen voor die ultieme 42,195 km is geweldig en gun jezelf dan ondersteuning van goeie spullen. Berouw komt na de zonde en als je een blessure hebt kan je zo maar in de wacht gezet worden door je fysio. Dan word je weer teruggeworpen in je trainingsschema en voor je het weet is de inschrijving voor Rotterdam geopend. En als je ergens een marathon kan lopen, zeker je eerste, dan is het dáár wel, in Rotterdam! Die sfeer, het publiek en je collega-sporters, alles is daar zo mooi dat je gedragen wordt door je eigen emoties. Ik liep mijn eerste daar, en ook dit jaar heb ik meegelopen. Het werd een PR en het kwam zo maar uit de lucht vallen. Jij kan het ook en ook jij gaat in Rotterdam dan je PR lopen. Die eerste keer vergeet je nooit meer. Ik schud je graag volgend jaar 1 uur voor de start, persoonlijk de hand op het Doelwater (voor het politiebureua) in Rotterdam. Succes met trainen, vergeet niet dat er af en toe een dipje bij hoort en weet dat “You never walk alone!” . Groeten, Frank.

  • Dick

   Frank, bedankt. Over goede schoenen gesproken: ik heb het wel eens over de Lidl-schoenen, maar heb een half jaartje terug ook nieuwe Asics aangeschaft.
   En ik had inderdaad iets over de tweetmeet gelezen. Dan kom ik zeker langs. Eens alle ‘cracks’ live zien.
   En als het mijn 1e marathon is, zit een PR er sowieso in. 😉
   Ik ga even in de gaten houden wanneer de inschrijving is. Ik hoop dat het wel na mijn cardioloogbezoek is, anders ga ik gewoon de gok er op wagen.
   Groeten, Dick

  • Jan

   He frank, leuk te lezen dat je ook bij de tweetup geweest bent.
   Heb je toch gemist denk in de drukte om je hand te schudden.
   Wie ben jij op de foto ? (door mijn vrouw gemaakt op RR zijn Blog)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.