Grote stappen op korte afstand in Uithuizermeeden

Na PRs op de 10km en halve marathon wilde ik in Uithuizermeeden in plaats van de 10km een 5km gaan rennen. Met als doel een PR. Dat staat sinds een paar maanden op 23’31, maar in Winschoten klokte ik na 5 kilometer een lage 23-er. Dat werd dan ook het doel voor vandaag. Een lage 23-er of misschien wel een hoge 22-er. En dan en-passant misschien eindelijk eens die 13’31 op de 3 kilometer uit de boeken lopen. In Drachten kwam ik in de buurt met 13’32, maar het lukt(e) maar niet om onder die 13’30 te komen.

Met een groepje per auto naar Uithuizermeeden gereden. Trainers Sietze Jan en Remco gingen weer voor het maximaal te behalen punten in de clubcompetitie.
In Uithuizermeeden bleken er een 10tal Astreanen aan de start te staan.
De Garmin ingesteld op 4’35 per kilometer zodat dat resulteert in een tijd van 22’55 en misschien met nog wat extra meters erbij loop je rond de 23.
Na een lange openingsspeech van de starter werden we iets na 17:00 uur weggeschoten.
Aantal bochtjes door het dorp alvorens er een recht stuk met tegenwind zou komen. Na ongeveer een halve kilometer zie ik dat de pace 3’49 is, terwijl ik voor mijn gevoel niet supersnel ga. En ik word van alle kanten ingehaald. Nu kan het dat de Garmin wat van slag is en al een ruimere afstand heeft geklokt.

20130928-Eemsmondloop1

Na bijna 1 kilometer komt loopgroepgenoot Gert Jan voorbij, even later gevolgd door John, ook loopgroepgenoot, die op 4’30 wilde vertrekken. Ik had aangegeven hem te willen volgen dan. De 1e kilometer klok ik 4’01, ongekend snel. In intervaltrainingen wel eens 15km/uur gelopen over afstanden van 200 meter, maar dit is bijna 15km/u een hele kilometer lang. Het bordje dat aangeeft dat er 1 kilometer op zit komt niet veel later. Naderhand zal blijken dat de Garmin ook geen rare afwijkingen heeft laten zien.
Nu komt het stuk pal tegen de wind in, maar ik kan helaas toch niet aanklampen bij het groepje wat net passeerde, waardoor ik alleen loop. Achter me zit ook even niets. Inmiddels gewend aan alleen tegen de wind in lopen (vorige week ook nog moeten doen) ga ik stug verder. Ondertussen haal ik een paar andere lopers (m/v) in die te snel van start zijn gegaan. Vlak voor het eind van de 2e kilometer gaan we naar links. Ah, eindelijk rugwind. Ondanks de tegenwind klok ik 4’28. Daarmee een ruime voorsprong boekend op het schema van 23 minuten. Aan het eind komt nog een stukje met wat tegenwind, waar ik dan nog wat kan verliezen.

Vrji vlot na de start. Foto: BuurContactLoop

Na iets meer dan 2 kilometer (geloof ik). Foto: Wim Zijlema

De 3e kilometer zet ik wat extra aan. Heb het gevoel wat sneller te gaan, maar toch klok ik 4’31. Ook goed. En zo heb ik in 13 minuut en 1 seconde 3 kilometer afgelegd, en dat is dik onder de, al jaren onneembaar geachte barriëre van 13,5 minuten.

Net na 3 kilometer. Foto: Gerhard Lugard

Na zo’n 3 kilometer. Foto: Gerhard Lugard

Net na 3 kilometer. Foto: Gerhard Lugard

Net na 3 kilometer. Foto: Gerhard Lugard

Aan het eind van de 4e kilometer loop ik vlak achter de snelste dame op de 5 kilometer. Zij wordt vergezeld door een fietser. De fietser haal ik in, maar het lukt net niet de dame in te halen. Ze loopt ook weer verder weg met de fietser in haar kielzog. Deze 4e kilometer klok ik 4’33. Het 4km-bordje komt niet veel later en kijk nog even op de klok 17’45. Loop ik de laatste kilometer in 5 minuten dan heb ik nog een dik PR. Maar het gaat nog lekker, dus we knallen gewoon door. Vlak voor de laatste bocht dreigt iemand mij nog in te halen. Ik weet niet of het een 5- of 10km-loper is en sprint nadat de Garmin signaal heeft gegeven door richting de finish. Langs de kant staan Inge en de kids en schoonzus met zwager en hun dochter me aan te moedigen. Met nog een paar seconden te gaan zie ik 22’17 op de tijdklok langs de weg en als ik de matten overga en zelf de Garmin uitstap is dat ook mijn netto-tijd.
De kortste afstand en een PR verbeteren met meer dan 1 minuut. En na 3 wedstrijden is de stand ook 3PRs. Dit gaat lekker en geeft erg veel vertrouwen voor Bremen volgende week, waar ik een PR wil lopen, liefst onder de 4 uur, op de marathon. Is iets anders dan 5 kilometer, maar door het PR in Thesinge vorige week op de halve marathon moet zoiets toch haalbaar zijn.

Even uithijgen en nog een paar 10km-Astreanen aangemoedigd die voorbij kwamen en nog een rondje moesten. Een paar wisten een nieuw PR te lopen, en een paar stonden in de verschillende categoriën op het podium.
Helaas ontbreekt het aan douchegelegenheid, maar met een fles lotion waarmee je je kan wassen zonder water toch wat opgefrist om even later met de familie wat te eten in Roorda State, het oude gemeentehuis in Uithuizermeeden, dat nu een café/restaurant is. Geen haute cuisine, maar gewoon lekker.

De cijfertjes:

En de complete lijst met uitslagen. Sta ik 15e in een veld van 105. Vind ik dan persoonlijk niet zo gek.

image_pdf