Belabberde maar gezellige halve marathon in Leiden

Belabberde maar gezellige halve marathon in Leiden

Eind vorig jaar schreef ik me in voor de Marathon van Leiden en vandaag zou ik mijn 5e marathon gaan lopen. Met de nadruk op zou, want het liep iets anders. Tijdens de 20 van Alphen kreeg ik last van mijn hamstring. Na een paar dagen was dat weliswaar over, maar toch kwamen er wat andere hamstringklachten om de hoek kijken. Dit resulteerde toch in enige trainingsachterstand.
28 maart zou ik een halve marathon op tempo lopen: de Astrearun. Maar doordat het toch hernieuwd begon te miezeren en het windkracht 5 was en ik qua kleding niet hier goed op berekend was, kreeg ik het erg koud, waarna ik besloot om na de 1e ronde van 10 kilometer te stoppen en een 10km-tijd te noteren. Dit was in 50’23. Niet een supertijd, maar met de gedachte dat ik een halve marathon zou lopen nog niet zo gek.
3 weken geleden nog een test in Oldehove, waar ik een poging zou doen om mijn 10mijl-PR te verbeteren. De 1e 4 kilometers liepen lekker, de 5e totaal niet en toen zou het nog heel erg lang worden met ook wederom windkracht 5 tegen gedurende de laatste kilometers. Wonderwel ging dat niet eens zo heel slecht en mocht ik me tevreden stellen met een tijd van 1:23:39, hetgeen ik gezien de omstandigheden nog niet eens een erg gekke tijd vond.
Een vijftal dagen eerder liep ik mijn langste duurloop voor deze marathon van iets meer dan 30 kilometer en nee, deze lange duurlopen liepen niet geheel soepel.
Daardoor ging ik steeds meer twijfelen of het een goed idee was om wel te starten op de hele en in de week voorafgaand, toen er wederom windkracht 5 werd voorspeld, waarbij je de wind van pakweg kilometer 28 tot 36 pal tegen hebt, besloten om mijn inschrijving om te zetten naar de halve marathon. Tegelijkertijd had ik geen zin om de halve op tempo te gaan doen, dus een oproep geplaatst of ik iemand kon hazen. Dit lukte, echter een paar dagen later ook weer niet, want degene die ik zou hazen, kon niet bijtijds in Leiden zijn om de halve te gaan lopen.
En dan begint het toch weer te kriebelen en na een paar lekkere trainingen wilde ik toch maar weer eens op tempo de halve gaan lopen.

Zaterdag afgereisd naar Leiden om te overnachten bij mijn schoonzus en zwager en hun kids. Na het avondeten even ‘op fietse’ de stad in om mijn startnummer op te halen en gelijk om te zetten naar de halve.

Startnummer is binnen met alternatief stickertje voor gewijzigde afstand

Startnummer is binnen met alternatief stickertje voor gewijzigde afstand

Na een toch niet zo goede nachtrust en een ontbijtje op weg naar de tweet-up georganiseerd door Running Ronald. Ik liep ook even over de finish.

Alvast het finishgebied verkend.

Alvast het finishgebied verkend.

Bij de tweet-up-locatie gekomen, zie ik daar niet de personen die ik zou verwachten maar wel 2 bekende lopers uit Hoogkerk: Erika en Peter.

Met Erika Broekema en Peter Stokje

Met Erika Broekema en Peter Stokje

Tijd om de kleren weg te brengen en ja hoor, daar kom ik Ronald tegen, met Nesrine, Ruben, Cor, Wendy en dan vergeet ik vast nog een paar.

Tweet-up met oa Cor, Ruben, Ronald, Nesrine en Wendy

Tweet-up met oa Cor, Ruben, Ronald, Nesrine en Wendy

Dan maar de spullen wegbrengen en op zoek naar een Dixie, want mijn darmen vinden dat er wat uit moet. Na een tijdje gewacht te hebben en ik dan de Dixie in mag, blijkt er geen papier te zijn. Ai, dan moeten we de boodschap maar uitstellen. Zien of er iets open is op weg naar de startvakken. En warempel, naast de startvakken een koffietent met een fatsoenlijk toilet. Dat lucht weer op. En ik nestel mij in vak B, ja, staat op mijn startnummer, alhoewel bij de halve marathon vak B is voor lopers met een geschatte eindtijd tussen 1:08 en 1:42. Dat ga ik niet halen, maar nestel me toch maar in het vak. Doel van vandaag is om relaxed op 5 minuten per kilometer weg te gaan en op zijn minst een snellere tijd op de klokken te zetten dan 1:51:46, de tijd die ik 3 jaar geleden liep toen ik met haas Ronald dat PR liep. Gezien de afgelopen wedstrijden moet dit toch tot de mogelijkheden behoren.

In het startvak

In het startvak

Om 10 uur klinkt het startschot en een minuutje of 4 later ben ik via de trechter de startlijn gepasseerd. Een paar 100 meter verder ontwaar ik Mrs. Leiden Marathon Mok Scheffer, roep haar nog even, terwijl ik al zo’n beetje voorbij ben en ik zie haar nog wel omkijken, maar of ze me ontwaard heeft…
De 1e kilometer gaan]t net iets binnen de 5 minuten, dus dat gaat lekker. Met het windje in de rug wordt het best wel warm. De Polar ingesteld op geschatte eindtijd en dat schommelt een beetje tussen de 1:43 en 1:47, dus mooi op schema en nog wat marge om onder die 1:51:46 te duiken. Leiden uit en de 1e dorpjes doen zich aan waarbij het publiek voor de gezellige sfeer zorgt. Na zo’n 5km voel ik dat het minder soepel gaat en besluit bij de 1e drankpost rustig te drinken en een beetje te wandelen. Dat is erg vroeg in de wedstrijd. Tot dusverre gingen de kilometers redelijk voorspoedig. Na deze pauze en het verder lopen, gaat het minder goed en de kilometertijden schieten omhoog. Nee, dit loopt niet lekker. Na een kilometer of 9 neem ik een gelletje, wandel een stuk en probeer weer wat te versnellen. Maar wederom wil het niet meer zoals ik wil en hoop.
Vriendin Afke kan momenteel ook niet heel ver meer achter me zitten. Ik vat het idee op om eventueel op haar te wachten en met haar verder te lopen. Na 13 kilometer ben ik er redelijk flauw van. Voel ook wat pijn in mijn onderrug, wat het lopen er ook niet prettiger op maakt. Wat doe ik hier? Pak mijn telefoon, uit mijn frustraties op facebook en maak een selfie.

Na ruim 13 kilometer.

Na ruim 13 kilometer.

Afke zal wel steeds dichterbij komen. Ondertussen doe ik ook dingen die ik normaliter niet doe: bekertjes water buiten de verzorgingsposten aannemen, evenals een druivensuikertabletje. Maar inmiddels maakt het niets meer uit en ben ik wellicht op weg naar mijn langzaamste halve marathon ooit. Dit is mijn 10e halve marathon in wedstrijdverband en 1 keer finishte ik in een tijd boven de 2 uur, en dat was tijdens mijn debuut.
Bij de verzorgingsposten neem ik uitgebreid de tijd. Na de lange wandelpauze gaat het iets beter en gaan de kilometertijden toch weer richting net onder de 6 minuten. Een tijd onder de 2 uur zit er niet meer in, maar 2:05 moet haalbaar zijn.
Na zo’n 19km voel ik me niet jofel en stop even om langs de kant wat te kokhalzen. Dan weer verder. De aanmoedigingen van het publiek helpen wel mee. Goedbedoeld wordt er regelmatig geroepen: “Je gaat goed, Dick.” waarbij ik dan droog antwoord: “Het gaat helemaal niet goed.”
De laatste kilometer zie ik een pacer met 1:55-ballon langs de weg zitten. Is er iets mis met de pacer? Maar het blijkt dat er iemand voor hem zit die ondersteund wordt. Ik ga rustig door. Alleen de heuveltjes langs de gracht kan ik niet meer omhoog rennen, dus wandelen, wat dan weer tot reacties uit het publiek leidt.
En eindelijk na 2:04:15 kom ik over de finish. Finishfoto is helaas niet te vinden, want mijn tijd ontbrak in de uitslag en is er weliswaar handmatig aan toegevoegd, maar heeft tot gevolg dat ik nog geen foto en filmpje heb kunnen vinden. Op basis van de geschatte brutotijd bij andere finishers gezocht maar is me nog niet gelukt.
Niet de langzaamste halve marathon maar wel het slechtste resultaat vind ik.

De cijfertjes:

Na afloop het finishbiertje.

Finishbiertje.

Finishbiertje.

En door naar de Garenmarkt. Afke niet meer gezien. Ze was gefinisht in een dik PR van 2:05:55.
Op de Garenmarkt in de massagetent een massage gehad.
Vervolgens weer dribbelend naar de Merenwijk.

En de oorzaak van het belabberde lopen? Eerlijk gezegd niet echt een idee. Misschien toch net iets te weinig gegeten ’s ochtends. Ben weliswaar een stuk zwaarder dan vorig jaar, maar dat verklaart niet het belabberde lopen. Want tijdens de 20 van Alphen was ik ongeveer net zo zwaar als nu.
In ieder geval blij dat ik geen hele marathon ben gaan lopen.

En hoe verging het de anderen? Erika liep een dik PR, evenals Peter. Ronald zou het rustig aan doen en finishte in 1:45, waarbij opgemerkt moet worden dat hij ook de 5km de avond er voor al had gelopen en ’s middags nog de 10km zou lopen.
Nesrine liep 1:40, Ruben 1:20 en Cor 1:45.

De komende weken wachten me een paar estafettes: eerst 30 mei de Lauwersloop, 12-13 juni de Elfstedenestafette en op de 14 juni de Fakiden. Daarna maar even zien of ik me nog ga richten op de 50 van Winschoten, wat wel het grootste doel voor dit jaar is.

image_pdf