4 Mijl met net niet een PR, maar wel een diepte-interview

In Groningen hebben we op de 2e zondag van oktober sinds mensenheugenis de fameuze 4 Mijl van Groningen. De laatste jaren wordt de hype wat te groot.
Als de inschrijving ergens in april wordt geopend loopt het storm en binnen een half uur zit het voor de recreanten helemaal vol en beland je op een reservelijst en moet je afwachten of je nog doorstroomt, wat kan als bijvoorbeeld deelnemers het bedrag niet overmaken. Dat bedrag wordt ook met het jaar hoger en dit jaar was het inschrijfgeld, inclusief toezending van de startbescheiden, een niet meer zo bescheiden bedrag van 20 euro. Dat vind ik erg veel geld voor een stukje van een paar kilometer. En dan wordt er ook nog eens extra gecollecteerd voor het goede doel. Ter vergelijking: ‘onze’ eigen Astrearun kost 6 euro, waarbij 3 euro naar het goede doel gaat. Nu vliegen wij geen blik Afrikanen in die tijden van in de 17 minuten op de klok kunnen zetten. Deze lopen ook niet voor niks, maar zorgt er wel voor dat het bedrag met het aar omhoog gaat. Gelukkig betaalt de personeelsvereniging van mijn werkgever het inschrijfgeld, anders stond ik hier ook niet meer aan de start.
Overigens duurde het dit jaar tot de volgende ochtend alvorens de inschrijving vol zat. Denk dat de hoge prijs daar mede-debet aan is. En zo schreef ik me in voor mijn 12e 4 Mijl.
De 1e liep ik in 1998. Na 2x 3km trainen besloten we toen deze te gaan lopen. Toen kon je nog op zondagmiddag naar de start gaan, je in te schrijven voor ik dacht een gulden of 5 en vervolgens rende je naar Groningen.
In de daaropvolgende jaren een aantal keren gelopen, waarbij ik afgelopen jaar mijn PR naar 29’53 verbeterde. Voor het eerst onder de 30 minuten en dat was ook het doel voor dit jaar en dan eigenlijk natuurlijk onder het nu bijna 1 jaar oude PR.

Mijn vrouw en de vrouw en dochter van een kennis die zijn 1e 4Mijl loopt zullen ergens langs het parcours staan. De kennis start 10 minuten voor mij en heeft aangegeven tussen de 40 en 45 minuten te willen lopen. Mijn doel is dan om hem in te halen. Na afloop zullen we even gaan borrelen ergens.

Selfie voor vertrek

Selfie voor vertrek

Zondagochtend is het wat nevelig en aangenaam koel. Wat mij betreft mag dit zo blijven. Echter als ik zondagmiddag rond kwart voor 1 de deur uit wil gaan breekt net de zon door. Zonnebril mee, alsmede een banaan en een flesje water, en de deur uit en wandelend/dribbelend op pad naar Haren. Een afstand van zo’n pakweg 7,5km en ik kan hem mooi gebruiken als warming up. Ik kan wel met het openbaar vervoer gaan, maar vanaf station Haren is het dan ook weer een aantal kilometers lopen naar de start en de treintijdstippen zijn dermate ongunstig dat je dan een uur kan wachten en daar heb ik geen zin in.
Tijdens mijn tocht naar Haren loop ik grotendeels langs het 4Mijl-parcours. Op het Hereplein kom ik Martin tegen die foto’s gaat maken. Kijken of hij mij ook op de foto krijgt, maar ik zeg wel dat ik vermoedelijk links loop.
Ik ga rustig door en zie oud-Atosser Jaap nog staan.
Bij het Shell-station stop ik omdat over een paar minuten de koplopers langs zullen komen en ik nog even een sanitaire stop wil maken. Hoef ik straks in Haren niet in een wachtrij voor de Dixi te staan.
Na een paar minuten komen de koplopers voorbij en ik film het gebeuren.

Na de sanitaire stop vervolg ik mijn weg naar Haren. Ik zie tussen de eerste groepen lopers ook een paar Astreanen, waaronder Annelies, die een prachtig PR van 32-laag zal lopen, en ik meen Sietze Jan te herkennen. In Haren aangekomen zie ik dat het achterste vak dat open is het vak is dat ik nodig heb: 10001-11000.
Het is bijna 2 uur dus nog zo’n 20 minuten voor vertrek. Het hek gaat open en we kunnen weer een stukje vooruit. En dat gaat zo een aantal keren. Ik kom behoorlijk vooraan in het vak, dus dat scheelt. Als we vlak voor de start staan worden er nog wat statistieken omgeroepen. Zo is de jongste in ons vak 6 jaar oud en de oudste 81. Geen jarigen, nee, ik ook niet en dat zal denk ik ook nooit gebeuren als het de 2e zondag van oktober blijft.

Om 14:18 uur worden we weggeschoten en gaan we op pad. Behoorlijk wat ruimte en de 1e kilometer voelt niet echt lekker. Ik verwacht een langzame eerste kilometer te lopen, maar kijk bewust niet. Pas na het piepje van 1km kijk ik en zie ik dat ik 4’12 heb gelopen. Wow, dat is razendsnel. Idee was eigenlijk ook wel, starten op 4’15, daarna 4’30 en dan consolideren rond de 4’40. Dan loop je mooi ruim onder de 30 minuten. Dus lekker doorgaan nu. Die marge op het schema van 30 minuten is gemaakt. Volgende piepje, de 2 kilometer. Deze ging in 4’38. Ai, dat is een stuk langzamer dan de 1e. Nu moet ik dit vasthouden. Vorig jaar lukte het na een 1e kilometer in 4’26 de rest rond de 4’40 te lopen. Na bijna 3 kilometer zie ik Jaap en roep nog even. Fotograaf naast hem draait naar mij en schiet een paar foto’s. Blijkt achteraf dus Simon Blaauw te zijn.

Na bijna 3 kilometer. Foto: Simon Blaauw

Na bijna 3 kilometer. Foto: Simon Blaauw

De 3e kilometer gaat in 4’42. Nu moet ik niet meer gaan verliezen, anders wordt het moeilijk voor de 30 minuten. Halverwege klok ik 14’45. Een marge is er nog steeds, maar het verval mag niet groter worden. 4e kilometer gaat in 4’40, hehe, weer ietsje sneller dan kilometer 3, maar ik krijg toch wat last van de warmte. Het is denk ik een graad of 17 met niet al te veel wind uit het zuiden. Eigenlijk ideaal weer, maar mij toch net iets te warm. Ondertussen haal ik Astreaan Gert Jan in, die bezig is met een haasklus.
Nabij de Van Mesdagkliniek na 4,7k is er de waterpost. Lekker handig om die op driekwart van de route te doen. Ik zoek een weg middendoor en sla de beker over. Geen tijd verliezen hier.

Bij de waterpost. Foto: Karel Kruizenga

Bij de waterpost. Foto: Karel Kruizenga

Ik ga door maar het gaat niet lekker. 5e kilometer gaat in 4’46 en het Herewegviaduct moet nog komen. Toch maar doorgaan (uiteraard).
Op het Hereplein zie ik Martin, roep nog, maar ben te ver weg. Toch nog op de foto.

Hereplein. Foto: Martin de Jonge

Hereplein. Foto: Martin de Jonge

We lopen met de voornaam op het startnummer dus je hoort 10tallen keren je naam roepen met aanmoedigingen in de trant van “Je kan het Dick”. Alleen nu roept er eens iemand Pluim, dus dat is iemand die me kent en ik draai naar links en zie Atosser Sylvia.

6 kilometer zit er bijna op en ik kijk op de Garmin. Ben nog niet in de winkelstraat en zit op 27’25. Met nog 600 meter te gaan ga ik die sub-30 niet halen. Ok, dan maar rustig doorgaan. Ik moet ook nog ergens Inge, Annemieke en Femke zien, maar weet niet precies waar ze staan.
De 6e kilometer gaat in 4’51. Ai, verval stuk groter dan vorig jaar en ik storm de Herestraat in. Ik probeer nog te versnellen en dat blijkt ook te lukken, want de pace in de laatste 500 meter was weer 4’24.
Inge en consorten zie ik niet. Later blijkt dat ze bij de C&A stonden. Hadden ze nog wel doorgegeven maar had ik niet meer doorgekregen voor mijn start.
Nog 1 bocht en dan de Vismarkt op.
Op de Vismarkt kijk ik nog 1 keer op de Garmin: 29’53 en ik heb nog zo’n metertje of 70 te gaan. Dus geen PR.

Finish in zicht.

Finish in zicht.

Eindsprintje

Eindsprintje

En de dames voorbij, maar dat had ik toen niet door. ;-)

En de dames voorbij, maar dat had ik toen niet door. 😉

Ik finish en druk op de knop. Geen idee nog van mijn tijd, maar is boven de 30 minuten. De tijd zie ik even later en het blijkt 30’10 te zijn.

4mijl-filmpje met doorkomst na 2 mijl en de finish.

Ben ik net de finish over en word ik geïnterviewd door RTV Noord. Paar minuten later was het ‘live’ op televisie. Voordat ik thuis was kreeg ik al reacties van mensen via Whatsapp en Facebook.

Na ongeveer 40 seconden komt Jur nog door het beeld lopen. Doel was hem in te halen en dat is dus klaarblijkelijk gelukt. Wel ongemerkt dan. Hij loopt tijdens zijn 1e 4mijl een keurige tijd van net boven de 40 minuten. Vorig jaar september begonnen met lopen en inmiddels een kilo of 25 lichter was dit zijn allereerste wedstrijd. Heeft nu een mooi doel voor volgend jaar.

Na mijn interview kom ik hem verderop tegen, maar niet voordat ik de medaille persoonlijk omgehangen heb gekregen door Tamara.
Met Jur naar de Grote Markt gelopen alwaar we nog wat hebben gedronken bij Der Witz. Vervolgens met zijn 2-en naar huis gewandeld.
En achteraf kan ik tevreden terugkijken op deze dag. Ondanks het net niet behaalde doel toch tevreden. Dit jaar is de vorm iets minder en ik ben 3 kilo zwaarder dan vorig jaar en de warmte waar ik toch wel eens last van heb. Dat in ogenschouw nemend is de gelopen 30’10 de 2e 4mijl-tijd ooit. Misschien dat ik oudjaarsdag in Gorredijk nog weer een aanval ga plaatsen op het PR. Het zal dan sowieso frisser zijn dan vandaag.

De cijfertjes:

Mijn plaats in het klassement. Laat ik toch bijna 17000 lopers achter me.

Mijn plaats in het klassement. Laat ik toch bijna 17000 lopers achter me.

Volgend jaar toch maar weer. Ondanks mijn kritiek blijft het toch een leuk loopje.

image_pdf