10km Minimarathon in Ten Boer, zwaar maar toch sub-5010km Minimarathon in Ten Boer, tough but still sub-5010km Minimarathon in Ten Boer, schwer aber doch unter 50 Minuten

Maandag 9 juli was het tijd voor wederom een wedstrijd waar punten te scoren waren voor de clubcompetitie van onze loopgroep.
Verzameld voor zwembad de Parrel om af te reizen naar Ten Boer. Met een auto of 4 (en 7 man/vrouw) vertrokken we. Douwe stapte in de oude Benz.
In Ten Boer aangekomen druppelden er nog wat Astreanen binnen.

Uiteindelijk staan er in de uitslag 21 Astreanen. Elke keer als ik een wat snellere loper ontwaarde, betekende dat voor mij weer 1 of 2 punten minder voor de competitie. 😉

Nog even een korte warming-up, maar deze liep niet zo heel lekker. Benen voelden erg zwaar en ben maar wat gaan wandelen. Plan voor vanavond was om een poging te doen in de buurt van mijn PR te komen (en het liefst daaronder). De omstandigheden waren daarvoor behoorlijk gunstig: parcours met veel lange rechte stukken, een straffe westenwind en niet al te warm. Als ik nu wat rustig(er) start, een klein beetje verlies op het schema oploop gedurende de 1e 3 kilometers die ik vaak te snel afleg, dan kan ik tussen km4 en pakweg 8 gebruik maken van de rugwind.

Om half 8 mogen we van start. Ik heb me samen met wat loopgroepgenoten redelijk vooraan genesteld. De snelle lopers (Sietze Jan, Boele, Wim) zijn in notime aan de horizon verdwenen. Jan, Warner en John komen voorbij. Daar hoef ik ook niet bij aan te sluiten. Een volgende Astreaan komt voorbij, die ik niet gelijk herken, maar het moet gezien de uitslagen Klaas zijn geweest. Ik probeer aan te klampen, maar zie hem langzaamaan weglopen.

Maar een eigen ritme zien te vinden. De eerste 2 kilometers gaan heel behoorlijk. Het parcours is hier nog wat bochtig en gaat door een woonwijkje. Tempo is ook goed: een kleine 10 seconden per kilometer langzamer dan tijdens mijn laatste 10km-wedstrijden. Maar dat gaat straks natuurlijk ingelopen worden.
Na ongeveer 2,5km een stuk tegen de wind in. Een groepje met een paar lopers van Loopgroep Bedum komt voorbij. Ik sluit me hierbij aan en kan zo ook een beetje uit de wind lopen. Helaas voor de overige lopers die iets langer zijn dan ik: ik kan jullie niet tot nauwelijks uit de wind houden. Ik klamp aan. 3e kilometer gaat al wel in bijna 5 minuten. Mijn streven is om alle kilometers onder de 5 minuten te gaan lopen. Bij de vorige wedstrijd was mijn langzaamste kilometer 5’03”. De 4e km gaat weer iets sneller (4’52”). Na iets meer dan 4km gaat het rechtsaf en krijgen we de wind (schuin) van achteren. Nu moet ik op souplesse proberen te lopen, maar helaas… het groepje moet ik laten gaan. Ondanks de rugwind lukt het me niet te versnellen. Ik varieer nog wat met paslengtes en pasfrequentie. Kilometer 5 gaat al in iets meer dan 5 minuten, evenals kilometer 6. Ondertussen komt Stoffer ook voorbij gesneld. 1 van de lopers van het groepje waar ik een tijdje mee liep, kom ik na 6km tegen. Hij wandelt (terug) vanwege een achillespeesprobleem. Ik blijf toch maar gestaag door lopen. Kilometer 7 gaat in 5’10”. Lang geleden dat een kilometer tijdens een 10km-wedstrijd zo langzaam ging. Het gaat niet goed. Dit wordt een tijd boven de 50 minuten als dit zo doorgaat.
Na 7,5km gaat het weer rechtsaf en komt de wind wat meer van opzij. Ik probeer weer aan te klampen bij een paar lopers. Achter me zie ik Erik aan komen en ik wil hem proberen voor te blijven met het oog op de punten. Volgens mij is hij van een geboortejaar jonger en als ik redelijk in zijn buurt eindig, levert me dat meer punten op dan voor Erik. Achteraf blijkt hij van een geboortejaar eerder te zijn, dus maakte het weinig uit, tenzij ik ver voor hem zou finishen. De 8e kilometer gaat weer sneller (5’01”). Na 8km komt Erik dan toch langszij en ik zie hem langzaamaan weglopen. Nog in de veronderstelling dat hij een jaar jonger is, mag hij niet te ver uitlopen. Na ruim 8,5km krijgen we weer een stuk met tegenwind.

Dit lijkt nu wat gemakkelijker te gaan en haal zelfs iemand in die in het begin van de race bij me wegliep. Kilometer 9 gaat toch weer wat langzamer. Ik zie wel dat als ik nog even doorzet in de laatste kilometer ik toch binnen 50 minuten kan finishen. Het verschil met Erik gaat naar zo’n 20 seconden als we nog zo’n 500m te gaan hebben en 50 minuten is nu haalbaar.

Nog even door en ik klok 49’45”. In de uitslag is de nettotijd 1 seconde langzamer.

De meeste Astreanen zijn inmiddels binnen en sommigen hebben hun PR met ruim een minuut verbeterd. Dat zijn weer mooie resultaten.

Na afloop nog even gebabbeld met een aantal Astreanen en de wedstrijd doorgenomen onder het genot van sportdrank en wat fruit. Dat was prima geregeld.
Na een verfrissende douche weer huiswaarts gekeerd en Douwe gedropt bij de Parrel.

Niet geheel tevreden, had op meer gehoopt en de race was niet vlak (genoeg), maar ook niet geheel ontevreden, want toch weer onder de 50 minuten. Dit is mijn 3e tijd op de 10km en ook de 3e sub-50 (de 4e als ik de Kikarun van 9,88km meereken). Ik moet proberen dit in ieder geval vast te houden. Volgende 10km-wedstrijd die op het programma staat is de 10×10 van Winschoten op 8 september a.s. Mogelijk dat ik woensdag 18 juli op de baan in Sneek een aanval op mijn 3km-PR ga doen.

De foto’s zijn gemaakt door Jenne Oosting en Martin de Jonge

image_pdf